MUDr. Ivona Toufarová
Praktická lékařka pro dospělé

COVID, chřipka a jiné nemoci z nachlazení



Virózy se projevují náhle vzniklými bolesti svalů, hlavy, kloubů, suchým dráždivým kašlem, bolestmi v krku a někdy i bolestmi břicha, nevolností, průjmem a zvracením.

Vzhledem k současné situaci je vhodné TELEFONICKY kontaktovat ordinaci k odeslání na vyšetření na onemocnění COVID - bude vystavena elektronická žádanka.

Při prvních příznacích nachlazení zkuste nasadit preparát Kaloba, což je výtažek z muškátu. Tento přírodní látka pokrývá postižené sliznice biofilmem a často pomůže k jejich rychlé regeneraci. Při prvních příznacích rýmy pomáhá proplachovat nos mořskou vodou či Vincentkou, na bolesti v krku pak pomůže Orofar či Tantum verde forte spray.

Pokud onemocníte, zůstaňte doma v posteli, pijte dostatek teplého čaje, horečku si snižujte léky typu Paralenu (POZOR nepřekračujte celkovou denní dávku paracetamolu 3 gramy - tj. 6 tablet Paralenu denně!!) či Ibalginu nebo kombinovanými léky na chřipku (POZOR nepřekračujte dávku paracetamolu viz výše), tyto léky dobře zabírají i na bolesti hlavy a bolesti v krku, na kašel si kupte léky proti kašli – při suchém nejlépe Robitussin antitussicum či Stoptussin, při vykašlávání hlenů pak Mucosolvan či ACC long. Pokud Vás v krku a na průduškách hodně pálí, můžete zkusit protialergické léky. Na průjem zkuste dietu a probiotika, někdy pomáhá Endiaron, Smecta, Tasectan. Nezapomeňte si krátce a často větrat.

Nenavštěvujte prosím ordinaci bez předchozí telefonické 533 306 236 nebo 533 306 237 či e-mailové konzultace na ivona.toufarova@atlas.cz

Pokud potřebujete pracovní neschopnost, stačí to ohlásit do zaměstnání a nejpozději do druhého dne zavolat k nám do ordinace na telefonní čísla 533 306 236 nebo 533 306 237, nebo e-mailem - vystavíme Vám elektronickou neschopenku.

Pokud se stav bude po několika dnech spíše zhoršovat, konzultujte prosím telefonicky nebo e-mailem svůj stav a domluvíme se na dalším postupu a došetření.

Při dušnosti a vysoké horečce neváhejte mě kontaktovat ihned, při výrazné dušnosti a kolapsech samozřejmě volejte RZP 155

V čekárně buďte ohleduplní, sedejte si co nejdále od sebe a při kašli si kryjte ústa loketní jamkou i když máte roušku.


Publikováno 3. 11. 2019

Ostatní články