MUDr. Ivona Toufarová
Praktická lékařka pro dospělé

Přehled očkování



TETANUS

Očkujeme vakcínou Vacteta, která je plně hrazena vaší zdravotní pojišťovnou. Očkování je doporučeno každých 15 let jednou dávkou, u lidí starších 60 let pak každých 10 let.

Při hlubokém a znečištěném poranění nebo při větších spáleninách přeočkujeme již po 5 letech od poslední vakcinace.

Pro zájemce máme v naší ordinaci i vakcíny Boostrix a Adacel, které jsou kombinací látek proti tetanu, černému kašli a záškrtu. Přeočkování je jednou za 10 let. I když už jste očkováni čistou vakcínou proti tetanu, je možné přeočkování po roce od aplikace Vactety. Pojišťovny hradí výkon očkování, za vakcínu musíte zaplatit, ale můžete využít obecný příspěvek na očkování, které vaše pojišťovny nabízí. Cena je bez aplikace je 700,- . POZOR, platba je možná pouze v hotovosti, platební karty nebereme.

Tyto vakcíny jsou zejména doporučovány mladým lidem, kteří plánují stát se rodiči, a vůbec všem, kteří budou v budoucnu v kontaktu s malými dětmi. Svým očkováním je chráníte před infekcí.

 

KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA

Očkujeme vakcínou FSME . Očkování probíhá v několika fázích. Za 14 dní( v sezoně) až za 3 měsíce po 1. dávce se aplikuje 2. dávka a následně 3. dávka 5 až 12 měsíců po druhé dávce. Tím je ukončeno základní očkování, další přeočkování se doporučuje po 3. letech, u mladých lidí může být interval prodloužen až na 5 let. Ideální doba pro začátek očkování je v zimních měsících.

Pojišťovny toto očkování hradí lidem od 50 let věku, mladší můžou využít obecný příspěvek na očkování, které vaše pojišťovny nabízí. Cena jedné dávky je 1100,- . POZOR, platba je možná pouze v hotovosti, platební karty nebereme.

 

CHŘIPKA

Očkování probíhá vakcínou Vaxigrip Tetra nebo Influvac. Očkujeme od října do konce roku.

Lidé starší 65 let a chronicky nemocní mají očkování hrazeno zdravotní pojišťovnou, ostatní platí 650,- . POZOR, platba je možná pouze v hotovosti, platební karty nebereme.

 

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE

Očkujeme očkovací látkou Prevenar. Za pacienty nad 65 let platí zdravotní pojišťovny.

 

OČKOVÁNÍ PŘED CESTAMI do exotických destinací zkonzultujte v očkovacích centrech, kde vám udělají plán a vakcíny vám aplikují.

 

Zdravotní ústav – odd. očkování a cestovní medicíny, Gorkého 6 541 421 218, 541 213 684

AVENIER – Letmo nebo Netroufalky   800 123 321

 


Publikováno 5. 11. 2019

Ostatní články